Vår, sommartid och graviditet

Nu är det vår på riktigt!! Vädret och nu, just nu har sommartiden börjat!!! Detta är en underbar natt! En natt full av hopp, full av förväntan och full flera vakna gravida kvinnor :)

Ställ om klockan
Att ställa om klockan två gånger per år kan ju låta som en enkel sak, men faktum är att det är mängder med människor som faktiskt missar att ställa om till vintertid och sommartid varje år och det gör ju att det är många som kommer för sent (eller för tidigt) till jobbet dagen efter man egentligen skulle ha ställt om klockan.

Något som kan vara bra att komma ihår är att det alltid ska flyttas en timme framåt eller bakåt, alltså varken mer eller mindre. Svårigheten är bara att komma ihåg när det är man ska flytta fram klockan.

De flesta vet ju trots allt att vi har vintertid och sommartid i Sverigen, men lika många har nog inte koll på vilka datum man ska ändra.

På våren ställer FRAM utemöblerna = Alltså ställer vi FRAM klockan!!

På hösten ställer vi TILLBAKA utemöblerna = Vi ställer TILLBAKA klockan.

1980 införde vi i Sverige sommartid. Annars är vintertiden vår officiella tid.

Sommartid innebär att lokal tid justeras fram (vanligtvis en timme) under en del av året i ett försök att bättre nyttja den ljusa delen av dygnet under sommaren. Genom att vi följer klockan när vi stiger upp men dagsljuset när vi bestämmer oss för att gå och lägga oss får sommartiden oss att stiga upp tidigare och stanna uppe längre i förhållande till normaltiden.

Att alternera mellan sommartid och normaltid används idag huvudsakligen i Europa och Nordamerika. Ryssland valde att från våren 2011 permanent använda sommartid och därmed sluta att ställa om klockan.

I tropikerna används vanligtvis normaltid och bruk av sommartid ovanligt (men det förekommer), eftersom skillnaden mellan sommar och vinter är mindre. Även i länder närmare polerna gör sommartid mindre skillnad, eftersom dagsljuset på sommaren sträcker sig längre än det vakna dygnet. Trots det har dessa länder i allmänhet sommartid.

I dagligt tal säger man ibland något oegentligt ”vintertid” om den tid, då sommartid inte gäller och tiden inte är förskjuten i förhållande till normaltiden. Att använda ”normaltid” som motsats till ”sommartid” är inte heller helt korrekt, eftersom normaltiden ligger till grund även för sommartiden.

Så jag önskar er en härlig "sommartid"
<3


Dagens ordspråk
Den som har gott om tid behöver ingen klocka.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0