Grilla och grilltillbehör <3 Viktväktarna

Tillbehör till grillat
Artikelförfattare: Sue Ashworth


Fixa goda och enkla tillbehör till det grillade. Tillbehören ska hjälpa, inte stjälpa din viktminskning!

Istället för bara kött och potatis kan färgglada tillbehör och sallader göra mycket för att stimulera sinnena och ge en oförglömlig måltid. Läs därför våra tips på hur du kan variera dina tillbehör.

Enkelt är gott
Grillfest på sommaren är både roligt och enkelt att organisera - så länge du inte gör det för komplicerat. Servera tre eller fyra intressanta tillbehör till det grillade som fyller ut tallrikarna och gör måltiden komplett. Och kom ihåg - oftast är det tillbehören som är förödande för din viktminskning och inte det grillade så experimentera med nyttigare varianter så att även du kan njuta i sommar. Läs vidare för massor av tips!

Tidssmart
Om du har ont om tid eller grillfesten är sent påkommen kan du välja tillbehör som bara tar några minuter att slänga ihop. Det går jättefort att göra en hälsosam, matig sallad eller en hemmagjord potatissallad som smakar mycket bättre än köpta varianter. Följ bara dessa enkla tips. Förlita dig inte endast på färdigmat eftersom den sällan smakar lika gott som hemlagade alternativ. Den kan dessutom vara ganska dyr och du har inte alls samma kontroll över vad som hamnar i dem.

Behåll kylan!
Tänk på att maten måste förvaras svalt och övertäckt. Bakterier älskar varma temperaturer och växer i skrämmande takt så låt inte maten ligga ute i den varma solen. Tillred maten i förväg om du kan och förvara den i kylskåp eller i en kylbox tills du behöver den. Förvara alltid maten under lock eller folie tills den ska serveras. De är inte bara människorna som hungriga!

Lätta upp!
Håll dig undan från sallader med oljig dressing och potatis- och vitkålssallader med fet majonnäs. Med några smarta ändringar kan du tillreda alternativ som smakar minst lika bra men innehåller mycket mindre fett.

Till att börja med kan du koka några små färskpotatisar i lättsaltat vatten tills de är mjuka nog för att passa till potatissallad. Medan de kokar vispar du lika delar lätt crème fraiche med naturell lättyoghurt. Tillsätt några matskedar hackad gräslök eller persilja och lite färskpressad citronsaft om du vill. Häll av potatisen och låt den kallna. Tillsätt dressingen och rör om ordentligt. Krydda med salt och peppar efter smak. Utsökt!

Sedan kan du göra en nyttig, färgglad sallad med gurka, delade körsbärstomater, rädisor, hackad salladslök och stora bitar röd och gul paprika. Krydda med svartpeppar och citronsaft. Ljuvligt!

Ge dig själv en A-vitaminkick med en sallad med färska morötter och rostade sesamfrön. Det är bara att skala och riva några stora morötter och sedan blanda med 50g russin eller sultanrussin, 1 tsk rostade sesamfrön och 2 tsk rostade solrosfrön. Tillsätt några droppar vitvinsvinäger och du är i hamn! (Du rostar fröna genom att lägga dem i en stor stekpanna och ”torrsteka” dem utan fett tills de börjar bli lite bruna. Var försiktigt så att du inte bränner dem!).

Varför inte göra en uppfriskande vitkålssallad som smakar mycket bättre än köpta varianter? Strimla bara lite hård vitkål och tillsätt sedan en riven morot, lite finhackad rödlök, några skivade selleristjälkar och ett hackat, urkärnat äpple. Tillsätt lite finrivet citronskal och naturell lättyoghurt. Krispigt, knaprigt och sunt!

Är du sugen på vitlöksbröd? Gör i så fall en fettsnål italiensk variant som kallas “bruschetta”. Gnugga helt enkelt skurna vitlöksklyftor mot ciabattaskivor. Spraya lite olivolja på båda sidor och lägg dem sedan på grillen i en minut per sida.

Tzatziki är ett perfekt tillbehör till grillmat. Allt du behöver göra är att blanda en finhackad gurka med 2 msk färsk, hackad mynta; 150g naturell lättyoghurt, en krossad vitlöksklyfta, 1 msk citronsaft och salt och peppar.

Erbjud ett vegetariskt alternativ med grillad majs, paprika och squash. Skär helt enkelt squashen i tjocka skivor längs diagonalen, skär paprikan i stora bitar och dela majskolvarna på mitten. Grilla i ca 5-8 minuter tills de får fin färg och tillsätt färsk timjan och rosmarin för lite extra smak. Läckert!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0