Fika

Finns det något härligare än att ta en riktigt god fika med en vän? Eller koppla bort från vardagen på ett kafé och läsa en tidning eller god bok. Det här behöver du inte välja bort när du gör din viktsatsning. Det finns gott om hälsosamma val även på kaféet.

Trender
Trender kommer och går även inom bakverk. En bra sak är till exempel att gigantiska muffins numera är ett minne blott på de allra flesta fikaställen. En annan är att många av landets stora kafékedjor har förstått det stora intresset för ett hälsa och erbjuder sådant som lättmjölkslatte, yoghurt och smörgåsar istället för bakverk samt soppor och sallad som nyttiga lunchalternativ.

Men även ibland bakverk finns ofta skorpor eller biscotti som är perfekta val. Här har också trenden med småkakor och mindre bakverk, som till exempel macarones, fyllda med smak skapat möjligheter.

Smarta val
Generellt är det bra att ta det lugnt med är caffe latte och smoothies. Visst är de goda men gör lätt att man dricker upp sina ProPoints värde. Forskare vid Purdue University, i Indiana har i sin forskning sett att när man tuggar så utsöndras hormoner som signalerar mättnad. Kan vara bra att hålla i minnet. Sträva efter att fika med sådant som bejakar hälsa och ger mättnad.

Ett sätt att tänka är att kompromissa med sig själv. Tar du en kaka så blir det the som dryck istället för en latte. Ska du dricka caffe latte så kan du välja en liten gjord på lätt- eller mellanmjölk. Vill du ha varmchoklad? Gärna det men hoppa över grädde och fråga om du kan få den på lättmjölk. Det stora utbudet av the är också värt att botanisera ibland. Det finns massor med goda teer med smak av bär, frukt och kryddor. Så gott att du inte ens behöver äta en kaka. Är du på ett riktigt bra kaffeställe fråga efter ett kaffe gjort på en god böna med en speciell rostning och testa en espresso.

När det gäller lunch är det bra att ha lite koll på dressing och såser. Det blir kontraproduktivt att äta sallad om du häller över en fet dressing. Ofta finns goda lättare alternativ.

Berätta för dina vänner
Be dina fikavänner om hjälp att hålla dig på banan. Inte att agera viktpoliser men att ni kan ses på ett kafé som har ett sortiment som fungerar för dig. Tänk på att det är värst i början. När du är van att välja bort kalori- och kolesterolbomber så kommer du inte ägna det en tanke. Då kan du sitta där med ditt smala hälsosamma alternativ och bara njuta.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0